maandag 9 juli 2012

Batra BakruVandaag is het Batra Bakru-project van Villa Zapakara in Suriname van start gegaan. Een project voor een schoner Suriname!

Op dit moment is het expeditieteam bestaande uit kunstenaar Roberto Tjon A Meeuw, Villa Zapakara medewerker Cher Spalburg en vrijwillig chauffeur Donovan van van de Vijver (eigenaar van Eco resort Palulu Camping) gestart met het plaatsen van 26 Batra Bakru's in Nickerie. Hierna gaan ze verder naar Coronie en Saramacca. In totaal worden er op 44 schoolpleinen in het westen van het land speciaal door de kunstenaar gemaakte objecten geplaatst om plastic flessen in te zamelen.

De kosten voor het vervaardigen, verspreiden en plaatsen van de Batra Bakru’s komen voor rekening van Staatsolie. Het bedrijf CIC levert de vaten die Tjon A Meeuw als basis gebruikt voor de kunstwerken.

Batra Bakru staat voor flessenmonster en zo ziet elk kunstobject er ook uit. Het gaat om een sprookjesachtig figuur in de vorm van een beschilderd plastic vat met een wijd opengesperde bek. Daar kunnen de lege petflessen in terecht. Daaronder wordt een groot net bevestigd om het afval te kunnen afvoeren.

Aan het project doen 44 basisscholen mee in Coronie, Nickerie en Saramacca. Stichting Suwama gaat alle flessen in Saramacca en Coronie ophalen en Dhr Ramdjan haalt ze bij alle scholen in Nickerie op.

Roberto Tjon A Meeuw


Schilder en beeldend kunstenaar Tjon A Meeuw maakt in zijn werk bij voorkeur gebruik van restmaterialen. Van tijd tot tijd doorkruist hij Paramaribo en omgeving om gebruikte spullen te verzamelen. Afgedankte voorwerpen als kozijnen, overtollig bouwmateriaal en zelfs telefoonpalen bieden hem nieuwe inspiratie. Tegelijkertijd beschouwt Tjon A Meeuw het hergebruik van materiaal in onze omgeving als essentieel principe in een maatschappij waarin consumptie steeds vanzelfsprekender wordt. De opdracht van Villa Zapakara om de Batra Bakru’s te maken stelt hem nu in staat die boodschap nog directer uit te dragen. Met het ‘Batra Bakru’ project kan Tjon A Meeuw zijn artistieke interpretatie van recycling overbrengen op kinderen: ‘Ik kan scholen en kinderen door middel van mijn werk iets aanbieden dat een duidelijke functie heeft en hopelijk van blijvende waarde is. Daarnaast komen kinderen op een andere manier in aanraking met kunst.’Het project ligt in het verlengde van de visie van Villa Zapakara om kinderen op een speelse manier nieuwe dingen te leren en te laten ervaren. Zorgvuldig omgaan met het milieu hoort daar zeker bij. Daarnaast komt een deel van de opbrengst van de Batra Bakru’s ten goede aan het kindermuseum. Intussen trekt Villa Zapakara met Ster in de stad, de interactieve tentoonstelling over de Indiase miljoenenstad Mumbai, nog altijd nieuwe bezoekers. Sinds de opening eind juli vorig jaar staat de teller inmiddels op 10.000. Het doordeweekse rooster is tijdens schooluren voor de komende maanden volgeboekt met klassen, terwijl zich in het weekend steeds meer kinderen melden. Ster in de stad wordt behalve door de Nederlandse ambassade en het Tropenmuseum Junior in Amsterdam mede mogelijk gemaakt door onder meer Alcoa Foundation, KLM, Varossieau, Cirkel Group en Staatsolie.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen